torstai 13. syyskuuta 2012

Matto

Tein vessaan maton ja se on ihana. Tykkään todella paljon.


Valmiin mattoni mitat: 73cmx53cm
Kude: Trikookude Alestalosta, n. 1,5kg
Koukku: 10


Ohje on Nouseva myrsky -blogista, Liisa T:n suunnitelema "vaahtopäät".
Eikö ole kaunis? 

Tässä Nouseva myrsky -blogista kopioitu maton ohje, jos joku siellä haaveilee samanlaisesta matosta.

"Matossa yhdistyvät kiinteät silmukat, ketjusilmukat sekä pylväät yksinkertaisella, mutta mielenkiintoisella tavalla. Pylväskerrokset ja kiinteiden silmukoiden kerrokset vuorottelevat. Osa silmukoista virkataan silmukan etu- ja osa takakaareen, jolloin mattoon saadaan lisää ilmettä.

Tarvitset: Trikookudetta ja kuteen paksuuteen sopivan virkkuukoukun..

Aloitus: Virkaa 45 ketjusilmukkaa. Kaksi viimeistä silmukkaa ovat kääntymistä varten, eli maton leveydeksi tulee 43 silmukkaa. 

 Ensimmäinen kerros: Kiinteitä silmukoita, jotka on virkattu aloitussilmukoiden takakaareen (ks. kuva). Kaksi äsken luotua ylimääräistä ketjusilmukkaa vastaavat rivin ensimmäistä kiinteää silmukkaa. 


Toinen kerros: Työskentelemme nyt maton nurjalla puolella. Kerros muodostuu kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan etukaareen, eli itseäsi lähinnä olevaan silmukan kaareenTee ensimmäisen kiinteän silmukan paikalle kaksi ketjusilmukkaa. 

 

 Kolmas kerros: Aloitetaan pylväsrivit. Pylväät ovat aina kolmen sarjoissa, joista viimeinen on virkattu kahden ensimmäisen yli. Virkkaa ensin kolme ketjusilmukkaa (vastaavat kerroksen ensimmäsitä pylvästä) ja yksi pylväs.

 

 Kolmas pylväs virkataan kiinteään silmukkaan / maton reunaan, palaten takaisin kahden ensimmäisen pylvään yli. Kudetta vedetään sopiva määrä, jolloin uusi pylväs asettuu paikoilleen. Kolmen pylvään jälkeen virkataan yksi ketjusilmukka.

 

 Huomaa: Kun aloitat uutta kolmen pylvään sarjaa, jää väliin kaksi tyhjää silmukkaa (ks. kuva). Ensimmäinen tyhjä silmukka vastaa vinoon virkattua pylvästä, toinen pylväiden jälkeen virkattua ketjusilmukkaa. Toinen täytetään, kun seuraava vino pylväs virkataan.  


Tähän tyyliin jatketaan koko kerros loppuun. Kolme pylvästä, yksi ketjusilmukka. Viimeistä ketjusilmukkaa ei virkata, vaan kerros loppuu pylväisiin.

 

 Neljäs kerros: Palataan takaisin alkuun. Kerros muodostuu kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan etukaareen. Kerros vastaa toista kerrosta, ja jälleen ensimmäisen kiinteän silmukan paikalle tulee kaksi ketjusilmukkaa.

Viides kerros: Virkataan uusi pylväskerros. Kerros on identtinen kolmannen kerroksen kanssa.

 

Tällä tavalla jatketaan matto loppuun: vuorotellaan pylväskerroksia ja kiinteiden silmukoiden kerroksia. Alkuperäisessä ohjeessa pylväskerroksia on 13, mutta halutessasi voit tehdä matosta pidemmän.
Maton lopetus:  Matto lopetetaan kiinteisiin silmukoihin, jotka on virkattu silmukan takakaareen. Maton molemmat päät muodostuvat siis kahdesta kerroksesta kiinteitä silmukoita. 


Ja vielä...

Näin onnistut varmasti:
 • Pidä huoli siitä, että matto on koko ajan 43 silmukkaa leveä. Varsinkin kerrosten viimeiset silmukat hukkuvat helposti.
 • Tee pylväät samalle kohdalle edellisten pylväiden kanssa. Näin kuvio pysyy tasaisena läpi koko työn.
 • Trikookudetta virkataan nyrkkiotteella. Kun pidät virkkuukoukkua koko ajan nyrkissä (vrt. pienen lapsen ote lusikasta), vältyt rasitusvammoilta.
 • Jos matto vaikuttaa valmistuttuaan muhkuraiselta tai vinolta, kastele se ja laita vaakatasoon kuivumaan. Muotoile matto kosteana.

Innostavaa matonvirkkausta! :)

Lopuksi: Tällä mallilla voidaan tehdä mattoja omaan käyttöön. Ohjetta voi vapaasti jakaa, mutta kunnioitathan mallia, etkä hyödynnä sitä kaupallisiin tarkoituksiin. Kiitos!"

Eli koko ohje ja ohjeistavat kuvat lainattu Nouseva myrsky -blogista.

Tulipas nyt pitkästi tekstiä, mutta toivottavasti siitä on jollekin iloa.
Minulle oli!

7 kommenttia:

 1. WOW!! Toi on upee, miten sä ootki onnistunu tekee siitä noin siistin ja hienon!? :) Mäki haluun tollasen... :P Saat opettaa mut tekemää!! ;) <3
  Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! :) Yllätyin itekkin, että siitä tuli noin hieno :)
   Se oli oikeesti helppo tehdä -opetan sulle mielelläni!

   Poista
 2. Tosi ihanan näköinen matto! :)

  VastaaPoista
 3. Tää on tosi tosi kiva, voisi joskus itekin kokeilla :)/A

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Olin onnellinen, että löysin näin kauniin mallin.
  Ja A, kokeile ihmeessä.Kaunis, nopee, helppo -voiko olla kivempaa mallia? :)

  VastaaPoista
 5. Tää matto on aivan huippu hieno! Saat ehkä opettaa sen minulle joskus kädestä pitäen.

  VastaaPoista